Jordbær med sukkererstatning

Sukkererstatninger er svært populære, ikke bare i Norge, men også i store deler av verden, som alternativ til sukker og sukkerholdig mat. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Overraskende sammenheng mellom sukkererstatning og risiko for hjerteinfarkt og slag

Publisert: 28. februar 2023 kl 11.36
Oppdatert: 3. mars 2023 kl 08.55

– Det var ikke en beskjeden risikograd, sier hovedforfatter bak studien Stanley Hazen til CNN. Han leder senteret for behandling og forebygging av hjerte-kar-sykdommer ved Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Studien og konklusjonene ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Medicine mandag.

Erytritol, i Norge kjent som merkevaren Sukrin, tas i svært liten grad opp i tarmen og skylles rett ut i urinen.

Uventet

Daglig leder Asgeir Ruud i Funksjonell Mat, selskapet bak Sukrin-produktene, sier han er svært overrasket over funnene.

– Vi tar denne studien absolutt på alvor. All forskning, som er gjort på erytritol fram til nå, har unisont utelukket at det finnes noen risiko for skadevirkninger ved inntak. Så denne nye studien var svært uventet. Per i dag er konklusjonen at det må gjøres mer forskning på området, og vi kommer til å følge nøye med på utviklingen, sier han til NTB.

Svært populært

Sukrin-produkter og bakemikser er svært populært, ikke bare i Norge, men i store deler av verden, som alternativ til sukker og sukkerholdig mat.

– Det vi registrerer, er at det er brukt store doser erytritol i forsøkene, og at studien er gjort på mennesker som allerede har livsstilssykdommer. Det er mulig at det i fremtiden vil komme en mengdebegrensning på daglig inntak av erytritol, sier Ruud.

 

Forskerne undersøkte blodet fra mer enn 4.000 personer i USA og Europa og fant at de med høyere mengde erytritol i blodet hadde økt risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag eller død. Den firedelen som hadde høyest nivå av erytritol i blodet, hadde anslagsvis dobbelt så høy risiko som den firedelen med lavest nivåer i blodet.

Sammenhengen mellom søtning og hjerte-kar-sykdommer har tidligere vært påvist, men det har vært påpekt at en direkte årsakssammenheng ikke foreligger. Det gjør det heller ikke ved studien av deltakerne her.

Både denne og tidligere studier har vist at testpersoner med mye erytritol i blodet ofte har andre risikofaktorer i livet, som røyking, overvekt, diabetes, alkoholkonsum og mye stillesitting.

Saken fortsetter under annonsen

Overraskende

Forskerne var i utgangspunktet ikke ute etter å studere søtningen spesielt. Hazen undersøkte blodet til deltakere i alderen 55 til 72 år med lett overvekt til fedme for å avdekke ukjente kjemikalier eller stoffer i blodet som kunne knyttes til risiko for hjerteinfarkt, slag eller død de neste tre årene. I alle de gruppene som ble testet, fant de sammenhengen mellom erytritol i blodet og grad av risiko.

– Vi hadde aldri ventet dette. Vi så ikke etter det engang, sier Hazen.

Fakta om erytritol

  • Erytritol er en naturlig forbindelse som finnes i naturen, men blir feilaktig omtalt som «kunstig søtning».
  • Erytritol er et sukkeralkohol, og disse søtlige forbindelsene kjennetegnes av lavt kaloriinnhold, lite innhold av karbohydrat og dermed lite eller ingen blodsukkerstigning ved inntak.
  • Skiller seg fra andre sukkeralkoholer, som maltitol, xylitol og sorbitol, fordi erytritol har langt færre kalorier og dessuten ikke medfører de samme fordøyelsesproblemene som andre sukkeralkoholer.
  • I motsetning til andre sukkeralkoholer tas nesten all erytritol opp i blodstrømmen og sirkulerer i blodet, før nesten alt skilles ut med urinen.
  • Erytritol ble godkjent som et trygt søtningsstoff av WHO (World Health Organization) i 1999, og av FDA (Food and Drug Administration) i USA i 2001.
  • Norske Funksjonell Mat har siden 2007 utviklet en rekke produkter med erytritol under merkevaren Sukrin, både flytende og i pulverform.
  • Etterspørselen etter produktene har vært stor, og de norske produktene selges i de fleste land i Europa, og i USA og Australia.
  • Brukes også som tykningsmiddel i en rekke matvarer, som iskrem.
  • Finnes naturlig i frukt og grønnsaker, oppstår ved fermentering av vin og øl, samt når man fermenterer ost.
  • Blandet med andre søtsmaker, som aspartam, stevia og truvia kan erytritol bli svært likt sukker i smak.

(Kilde: Kunnskapsoppsummering, Om Helse)

Forskerne har videre også sett på effekten av å tilsette erytritol direkte til blod og isolerte blodplater. Blodplater skal klumpe seg sammen for å stoppe blødninger, men denne effekten kan i verste fall bidra til at klumper flytter seg til hjerte eller hjerne og forårsaker blodpropp, infarkt eller slag.

Resultatene viste at erytritol gjør at blodplater lettere klumper seg.

Alarmklokker

Saken fortsetter under annonsen

Hazen påpeker at erytritol er populært også som erstatning for sukker i prosesserte varer. Siden slike «sukkerfrie» varer kan være spesielt populære nettopp blant dem de kan være en risiko for, etterlyser han at det forskes mer i dybden på langsiktige effekter av søtning.

– Hjertekarsykdom bygger seg opp over tid og er den ledende dødsårsaken globalt. Vi må sørge for at maten vi spiser ikke er skjulte bidragsytere til helserisiko, sier han.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb