Foto: Mattilsynet

Trolig flere smitteutbrudd hos dyr i fremtiden

Publisert: 28. april 2023 kl 09.17
Oppdatert: 28. april 2023 kl 09.17

­Torsdag mottok Mattilsynet dyrehelserapporten for 2022 fra Veterinærinstituttet. Dyrehelserapporten er en årlig rapport om dyrehelsen i Norge, som utarbeides av Veterinærinstituttet og som overleveres til Mattilsynet. 

Dyrehelsen i Norge er ansett for å være god, men en rekke smitteutbrudd av alvorlige dyresykdommer i fjor gir nå et litt mer alvorlig bilde av truslene mot den norske dyrehelsen. Rapporten viser også til flere store utfordringer i horisonten. Mattilsynet forbereder seg på en reell økning av antall alvorlige sykdomsutbrudd også i fremtiden.  

Flere utbrudd i 2022 

Både klimaendringer, økt reisevirksomhet, innførsel og import av dyr, fôr og utstyr og ville dyr som flytter seg over landegrensene kan bidra til økt risiko for alvorlige dyresykdommer.

I 2022 opplevde Norge flere utbrudd av alvorlige dyresykdommer, som newcastle disease og fugleinfluensa på fjørfe, samt tuberkulosesmitte hos storfe i Rogaland. Mattilsynet har gjennom utbruddsperioder jobbet aktivt med smittebekjempelse og beredskap.  

Kampen mot smitten 

Flere tilfeller av alvorlige sykdomsutbrudd viser at overvåkning, bekjempelse av utbrudd og smittevern nå er enda viktigere enn før. Overvåkningsarbeidet er viktig for å oppdage smitte så tidlig som mulig og før sykdommene rekker å etablere seg her i landet.

Ved en hendelse blir det satt krisestab i Mattilsynet. Mattilsynet setter i gang smittesporing, prøvetaking og det blir blant annet ilagt restriksjoner knyttet til områder som er berørt av hendelsen. I tillegg er det viktig at berørte parter får den informasjonen og støtten de trenger. Informasjon ut mot berørte bønder og næringen er et viktig arbeid, som Mattilsynet tilrettelegger for. 

Ifølge Mattilsynet har smitteutbruddene i fjor vist at det gode samarbeidet med næringene fungerer. Under utbruddsperioder har tilsynet sammen med næringene klart å håndtere og bekjempe smitteutbrudd gang på gang. 

Administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal. Foto: Mattilsynet.

Ingen selvfølge 

– Den gode dyrehelsesituasjonen i Norge er ingen selvfølge, men noe vi aktivt må jobbe for å bevare. Det handler om et livsviktig samspill, at vi alle trekker i samme retning og jobber mot et felles mål. Dette krever god samhandling mellom myndigheter, husdyrnæringen, forskning og kunnskapsstøtteinstitusjoner, sier administrerende direktør Ingunn M. Godal i Mattilsynet i en pressemelding.

– Sammen med næringen og kunnskapsstøtten skal vi i Mattilsynet gjøre det vi kan for at vi står samlet i kampen mot de nye utfordringene, presiserer Midttun Godal.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Dagligvarejobb