50 søkere - nå er 10 skoler valgt ut til skolehagesatsing. Foto: Lars Olav Stavnes

Økologisk Norge

Ti skoler valgt ut til skolehagesatsing

Publisert: 9. mars 2020 kl 10.04
Oppdatert: 9. mars 2020 kl 10.04

Skolene ligger geografisk spredt i Oslo og Viken og både store byskoler og mindre grendeskoler er blant de utvalgte. Det var stor interesse for prosjektet – over 50 skoler tok kontakt da Økologisk Norge utlyste at de var på jakt etter skoler. Både lærere, skoleledere, FaU-grupper og elevråd meldte sin interesse.

– At så mange har tatt kontakt med et ønske om å bygge skolehage viser at mange ser fordelene en skolehage kan bidra med for elevene og skoler. Vi håper på sikt at de fleste norske barneskolebarn har tilgang til en skolehage, og vi heier videre på de som ikke får midler gjennom vårt prosjekt. Vi håper de som er interesserte kan få realisert sine drømmer og vil bidra gjennom å skrive skolehagehåndbok og arrangere Skolehageseminar til høsten, sier prosjektleder for skolehageprosjektet Markus Brun Hustad i Økologisk Norge i en pressemelding.

4000 barn vil få skolehage

Til sammen 4000 elever vil denne våren få tilgang til en ny skolehage. Skolene som er valgt ut har et engasjert team med skoleledelse og lærere som ønsker å lære barna på skolen mer om matproduksjon og sammenhenger i naturen, med praktisk læring og bærekraft i sentrum.

– Det blir mye enklere å lære om planter og fotosyntese hvis elevene selv kan være med å plante grønnsaker og selv oppleve hvordan de vokser i stedet for å sitte i et klasserom og se ned i bøker, sier nestleder i elevrådet Sebastian Lunne og elevrådsrepresentant Ida Otterstad fra Vik Skole i en melding.

Integrert del av hverdagen 

Skolehagene blir bygget med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, på skoler som er interesserte i en langvarig satsing på skolehager for sine elever. Økologisk Norge stiller med selve skolehagen og kurs for lærere, mens skolen selv stiller med tid og ressurser for lærere og skolen for å få hagen til å fungere over tid. Målet med prosjektet er at skolehagene skal være en integrert del av hverdagen for så mange elever som mulig.

Erfaringer fra disse skolene brukes til å skrive en «håndbok i skolehager» som skal bidra til å spre kunnskap om skolehager og hvordan en skole kan lage en.

– Med så mye interesse for å lage skolehager er det viktig å bidra til at så mange som mulig får vite mer om hvordan de kan få det til på deres skole, sier Hustad.

Dette er de utvalgte skolene:

  • Tømmerås Skole, Svelvik, Nye Drammen
  • Gullaug Skole, Lier
  • Vik Skole, Hole
  • Levre Skole, Bærum
  • Nordby Skole, Ås
  • Kurland og Jelsnes, Sarpsborg
  • Prestebakke Skole, Halden
  • Mysen skole i samarbeid med Folkenborg Museum, Indre Østfold kommune
  • Ammerud Skole, Oslo
  • Munkerud Skole, Oslo

Ledige stillinger – Dagligvarejobb