– Fortsatt altfor mye luft!

Publisert: 6. august 2009 kl 00.00
Oppdatert: 11. desember 2014 kl 07.58

Norgesgruppen har satt seg som mål å redusere CO2-utslipp fra transport med 40 prosent innen 2010. En gjennomgang av vårens nyheter viser at det fortsatt er mye luft å gå på for å komme dit.

Handelsbladet FK har vært med prosjektleder Roar Getz i Dagligvarehandelens miljøforum (DMF) ut i butikk for å ta årets nye produkter nærmere i øyesyn. Getz synes generelt de store leverandørene er ganske flinke, men er oppgitt over hvor mye luft det fortsatt er i mye av forbrukerpakningene (F-pak). Sjokoladebiter i pose er blant verstingene, og hverken Freia eller Nidar imponerer Roar Getz med sine siste nyheter. - Se på dette her, her er det minst 50 prosent luft! sier Getz og demonstrer ved å brette ned halve posen med Nidar favoritter.

- Det er rett og slett en tragedie, sier Getz oppgitt.

- Hele segmentet sjokoladebiter i pose trenger et kjempeløft, legger han til.

- Håpløst

Han blir ikke mer oppløftet når han kommer til de nye posene til Sørlandschips. - Posene er jo slankere, så det er nok plass til flere i esken, men det er fortsatt veldig mye luft i disse, sier Getz.

Det samme gjelder en av variantene i den nye kjeksserien fra Sætre.  - Dette er jo håpløst, fastslår han, om både denne og Leafs Malaco Truly-serie. - I noen av disse posene er det jo mer enn 50 prosent luft, konstaterer Getz når han kjenner på dem.

Han synes også Peppes kunne fylt opp litt i de nye topping-pakkene sine. Et annet produkt han reagerer spesielt på er Bjørns havregrøt i turbeger. - Hva er dette da? Her har de brukt en tredjedel av emballasjen til produktet for at forbrukeren skal kunne fylle vann i resten? Nei, dette er for dårlig, mener Getz.

Dårlig volumutnyttelse

Når det gjelder d-pak og utnyttelse på pall, er det også mange som har mye å gå på. 15 prosent av nyhetene DMF har gjennomgått kunne fått plass til ett eller flere lag til på pall.

Alle Dove-nyhetene til Lilleborg i mai kunne fått plass til minst et lag til på pall. To av produktene har en volumutnyttelse på pall på henholdsvis 78 og 58 prosent. - I 2009 er det en fallitterklæring fra Lilleborg, sier Roar Getz.

Stimorol Fusions nye Chocolate mint-tyggegummi har en pallytnyttelse på 62 prosent, og produktet kunne vært stablet i hele fire lag til.

- Vi mener det bør være mest mulig produkt per emballasje. For dårlig fyllingsgrad i f-pak gjør også at d-pak blir for dårlig utnyttet, konstaterer Getz.

- I tillegg gir man jo forbrukeren inntrykk av at det er mer i posen enn det som er tilfelle, det er jo lureri, mener Getz.

Saken fortsetter under annonsen

Smalsiden ut

En annen ting flere leverandører bør tenke på, er utformingen av d-paken som produktene kommer i.  Getz bruker Brynild og de nye Supermix-posene som et eksempel til etterfølgelse. - Posene i seg selv kunne nok hatt mindre luft, men her har Brynild gjort noe riktig når de lager en d-pak som er tilpasset sånn at den kan plasseres i hylla med smalsiden ut, sier han, og demonstrerer hvordan det på den måten blir plass til flere i bredden.

- Mange butikker setter d-pak med smalsiden ut uansett om den er tilpasset for det eller ikke. Se her på denne Zalo-esken, for eksempel. Dette er ikke særlig pent, sier Getz, og drar frem en pappeske der smalsiden er skåret av manuelt for at produktene skal være synlige i hylla. - Leverandørene bør tenke mer på å tilpasse seg hylla de skal inn i, sier emballasjeeksperten, og inviterer samtidig leverandørene til å ta kontakt for en nærmere dialog ved utvikling av nye produkter, både når det gjelder emballasje på f-pak og d-pak.

- Vi jobber mot samme mål, så vi oppfordrer produsentene til å bruke oss sånn at man kan få til en emballasje som er optimal både når det gjelder logistikk, i butikk og mot forbruker, sier Getz.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb