Tøys fra Forbrukerombudet
– Som tilsynsorgan har Forbrukerombudet en plikt til å sette seg godt inn i saken, og det er ikke tilfelle når det gjelder deres uttalelser om bruk av blåtann . Å kalle dette for «forsøpling» er en tøysete kommentar og er å betrakte som en «skrivebordsuttalelse» av verste sort, sier daglig leder Tom Roger Sokki i Oxzyn Norge.
Sokki vil nå be om et møte med Forbrukerombudet, og ber ombudet om å se til andre land og hva som er praksis der. Han viser blant annet til England, der Tesco benytter denne type markedsføring.
– Et generelt forbud mot blåtann, som Forbrukerombudet legger opp til, virker helt meningsløst. Det kan ikke være sånn i Norge at vi stopper ny teknologi basert på frykt, eller dårlig kunnskap. Da er vi på ville veier, sier Sokki.
Han ønsker nå å gi Forbrukerombudet en mer detaljert fremstilling av hvilke måter blåtann kan anvendes, og hva som er lovlig i andre land.
– Det faller på sin egen urimelighet å sammenligne blåtann med sms-spam, da det rent juridisk ikke trenger å åpne for individuell kommunikasjon i lovens forstand. I praksis må du oppholde deg i en markert blåtannsone på ca ti meter, og du kan velge om du vil motta signal eller ikke.
I sine tester med bruk av blåtann har Oxzyn i løpet av seks måneder spurt mer enn 500 000 forbrukere om de ønsker å motta en melding fra en butikk. – Det er ikke kommet en eneste klage fra forbruker, og særlig i dagligvarebutikker er responsen udelt positiv. Og de som takket nei ble lagt i en reservert liste og ikke kontaktet igjen. Her er kjøpmannen på forbrukers side og velger en forsiktig tilnærming, sier Sokki.
– Når Ica nå velger å sette dette på vent er det vår oppgave som leverandør å fjerne all tvil rundt virksomheten. Ingen er tjent med at markedsføring via blåtann ikke er underlagt regler, men ulovlig er det ikke, sier Sokki.