Burgerbrød-boom
Markedsleder Hatting er i ferd med å legge et svært godt 2010 bak seg. Siden produsenten rebrandet Skoga til Hatting i februar, har salget av pølse- og hamburgerbrød økt formidabelt. Fra mai og til midten av august, som er høysesong for denne type produkter, har Hatting solgt over 55 millioner pølse- og hamburgerbrød, en økning på 11 prosent fra 2009. Også nå i høst har veksten holdt seg på 11 prosent over fjoråret. På fiberrik-serien har Hatting en salgsvekst på hele 38 prosent.
– Det var strategisk viktig for oss å rebrande produktene. I tillegg til navneendringen har vi også laget en ny segmenteringsmodell, som har gjort det lettere for forbrukerne å finne det de er på jakt etter. Og så har vi tilpasset oss leverandørene av pølser og hamburgere i forhold til størrelse på brødene, sier salgs- og markedsdirektør Thomas Bjarkholm.
Inne på Ica
Salget har heller ikke tatt skade av bedre listing i kjedene. – For første gang er vi inne på Ica, og er hovedleverandør av pølse- og hamburgerbrød også der, sier Bjarkholm.
I Nielsens middagstilbehør-kategori er pølsebrød den nest største underkategorien (etter lomper), med en omsetning på 263 millioner (opp 4,9 prosent fra 2009), mens hamburgerbrød solgte for 146,4 millioner de siste 52 ukene. Hamburgerbrødene øker aller mest, med hele 20,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Hatting har nå åtte varianter pølse- og hamburgerbrød i salg i dagligvaren.
– Grillkampanjene som Rema 1000 og Coop kjørte i år, har definitivt bidratt til at også salget vårt har økt. Vi har sett økt fokus spesielt på hamburgere, der det har kommet flere typer og flere størrelser, sier Bjarkholm.
– Blir veksten like stor neste år?
– Det tror jeg ikke. Jeg tror på vekst, men ikke så høy som det vi har sett i år. Det er jo også mye usikkerhet knyttet til salget av denne type produkter. Vi blir veldig ferskvareutsatt. Er det en knallsommer med mye grilling, får vi god uttelling, men en dårlig sommer gir dårlig salg.
Mer emv
Hatting har en markedsandel på pølse- og hamburgerbrød på cirka 77 prosent, men Bjarkholm merker stadig sterkere konkurranse.
– Det dukker opp stadig mer emv her også, og vi merker presset fra kjedene. Men vi ønsker å samarbeide om totalkategorien, og er åpne for emv-produksjon, også, sier Thomas Bjarkholm.
I tillegg til emv-konkurranse, merkes også konkurransen fra lompeleverandørene, som i fjor omsatte for 342 millioner kroner (opp 4,1 prosent). – Vi har absolutt mer å hente på å få flere til å spise brød, sier Bjarkholm.
– Dere relanserte og kom med en rekke nyheter i februar. Hvordan ser februarvinduet i 2011 ut?
– Vi kommer definitivt med nyheter for grillsesongen da. Vi er en ledende aktør i vår kategori, og hvis vi skal fortsette å være attraktive for kjedene, må vi også være innovative. Vi hviler ikke, sier Thomas Bjarkholm.
– Og hvordan blir jula?
– Julemåneden er egentlig en god måned for oss, faktisk den beste utenom sommersesongen. Folk er mye på farta og synes det er lettvint med pølse i brød, sier Thomas Bjarkholm.