Kjempesuksess for Nortura-vafler

Publisert: 8. desember 2010 kl 00.00
Oppdatert: 11. desember 2014 kl 07.58

Da fabrikksjef Thomas Lagarhus begynte på Nortura Revetal i Vestfold i 2001, produserte fabrikken 6-7 paller ferdigstekte vafler i uka. I dag går det 50 paller ut til storhusholdning og servicehandel per uke. I tiårsperioden har fabrikken produsert nesten 22 millioner vaffelplater. – Nå i 2010 vil vi ende opp med å produsere cirka fire millioner hjertevaffelplater, eller nærmere 300 tonn. Det er nesten én vaffel per nordmann, sier Lagarhus.

Nortura Revetal investerte i ny produksjonslinje i 2007 og fabrikken kan produsere inntil 2 000 plater i timen. Med den relativt nylig inngåtte avtalen med Esso, går vaffelpressa for full guffe om dagen. – Vi har fortsatt kapasitet på fabrikken til enda mer, men jeg utelukker ikke at vi med denne veksten må kjøpe inn en ny maskin en gang i fremtiden, sier Lagarhus.

297 prosent

Salget øker fra uke til uke, og på Nortura Revetal ble starttidspunktet for dagskiftet på vaffelpressa nylig endret fra 07.00 til 04.00. Hittil i år har vaffelsalget bare på Esso økt med 297 prosent! Det mye takket være vaffeltorsdagen, som ble introdusert tidligere i høst. To plater vaffel og en kopp kaffe til 29 kroner har fristet mange kunder til kjøp. – Vi ser at vi har en betydelig ekstra salgseffekt på torsdagene når vi kjører kampanje, men det mest interessante så langt er at salget faktisk løfter seg til stadig nye nivåer også etter kampanjeperioden, sier salgssjef Christian Hoel i Nortura Servicehandel. Han tror det er stort potensial for videre vekst. – Jeg ser for meg et vaffelmarked i servicehandelen på 100 millioner kroner om ett til to år. Vi snakker om en tredobling fra dagens nivå, sier Hoel.

– De andre kjedene er veldig opptatt av bollesalget, men jeg tror det bare er snakk om tid før også de ser verdien av denne kategorien, sier Hoel, som trekker frem både god brutto og enkel tilberedning som gode salgsargumenter.

– Tilberedningen av vaflene kan vel knapt bli lettere. Vaflene er ferdig stekte og singelfryste. Det betyr at man bare trenger å ta dem ut av fryseren og la dem tine før de kan selges. Det vi har hørt fra forhandlere er at de også gir bedre bruttofortjeneste enn bollene, sier Hoel.

Hjemmelaget

Hemmeligeten bak suksessen? Det mener fabrikksjefen har mye med smaken på vaflene å gjøre. – Det er nok det hjemmelagede preget. Vi er svært kvalitetsbevisste, og bruker blant annet mye egg i røra for at den skal være god og luftig. Vi har også et eget laboratorie der vi blant annet tar sensoriske tester på vaflene hver eneste dag. Vi smaker på røra før den går i jernet, og smaker underveis i produksjonen, sier Thomas Lagarhus.

– I tillegg har vi dyktige produksjonsmedarbeidere som jobber målrettet med å produsere vafler av ypperste kvalitet, legger han til.

I stekeavdelingen på fabrikken lages det også pannekaker og belgiske vafler, men det er hjertevaflene som øker mest og som nå også står for størst volum.

Med tanke på salgsutviklingen på storhusholdning og servicehandel de siste ti årene, ser ikke Lagarhus bort fra at det også kan bli snakk om lansering i dagligvaren. – Det er ingen konkrete planer per i dag, men på sikt er det absolutt muligheter.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb