28 sommerran

Publisert: 16. august 2011 kl 00.00
Oppdatert: 11. desember 2014 kl 07.58

Både i juni og juli ble det begått 14 ran mot varehandelen. En sommer med 28 ran er ikke imponerende lesning, det er den verste ranssommeren de siste fem årene, men statistikken hittil i år, viser likevel en nedgang i totalantallet. Fra januar og ut juli ligger totalantallet i år på 110 ran. Det er 17 færre enn i samme periode i fjor, og hele 20 færre enn i 2009. Statistikken fra HSH og politiet viser også at andelen ran begått i Oslo er lavere nå i sommermånedene. – At vi fortsatt ligger bra an i forhold til totalantallet i år, skyldes først og fremst at antallet ran i Oslo er cirka 30 prosent lavere per 31. juli enn i 2009 og 2010. Oslo ligger nå på samme nivå som i 2008, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i HSH til Handelsbladet FK.

Han berømmer både politiet og handelsnæringen i Oslo for jobben de gjør for å bremse ransutviklingen. – Flere er tatt rett etter ranet, og vi ser at ran popper opp på flere «nye» steder og i andre bransjer, sier Bjerke.

I juni ble bare ett av de 14 ranene begått mot en dagligvareforretning, sju var i kiosker og fem på bensinstasjoner. I juli ble to dagligvarebutikker rammet (i Oslo og i Røyneberg), seks kiosker (tre i Oslo, én i Bergen, én i Porsgrunn og én i Sarpsborg) og to bensinstasjoner (i Sokna og Fredrikstad). – Selv om ikke dette har noe med varehandelen å gjøre, så er det bemerkelsesverdig at vi i juli også hadde fem bussran, sier Bjerke.

Han minner handelen om å ha gode rutiner i butikken. – Det gjelder blant annet å ha lite penger i kassa og god opplæring av de ansatte, sier Bjerke.

Han advarer samtidig handelen mot et selskap som har drevet og sendt ut fakturalignende tilbud nå i sommer. Flere medlemmer har tatt kontakt med HSH etter at de i sommer har fått fakturablanketter som ved første øyekast ser ut som en vanlig faktura. Nærmere undersøkelser viser at det bare er et tilbud, og de som tror det er en faktura kan bli forledet til å betale om lag 5 000 kroner.

– Det er flere som har benyttet og benytter metoden. De som er mest kjent for å gjøre dette er en gruppering fra Vestfold. Flere personer er dømt i disse sakene og det er snakk om bedragerier på rundt 25 millioner, sier Thor Martin Bjerke.

Bjerke sier at alle næringsdrivende må ha en klar strategi over hvor de skal annonsere. –Velg den katalogen du og dine kunder bruker. Vær positiv skeptisk til nye aktører, det kan være noen som forsøker å lure deg. Vær også klar over at søkemotorer på nett ofte fanger opp selskapet ditt via andre kataloger og din hjemmeside. Når man har bestemt seg for hvor man skal annonsere eller hvilken katalog man skal benytte, er det viktig å sørge for at man har interne rutiner som sørger for at man ikke betaler fakturaer uten at man har kontrollert om man har en avtale, avslutter Bjerke.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb