Møllerens maler mest
Det siste året har det skjedd flere leverandørbytter på mel. Mens Coop og Ica gikk fra Møllerens til Regal, har Norgesgruppen og Bunnpris gått motsatt vei, fra Regal til Møllerens. Det har gitt utslag i markedsandel-ene. Markedsleder Norgesmøllene har per oktober i år 55,3 prosent, noe som tilsvarer en nedgang på 5,9 prosentpoeng.
– I en kort periode fra oktober i fjor til januar i år, var Regal inne både i Norgesgruppen, Coop og Bunnpris. Det førte til et kortsiktig tap av markedsandeler for oss. Vi har nå Rema 1000, Norgesgruppen og Bunnpris på kundelisten og forventer at markedsandelene reflekterer dette, sier salgs- og markedsdirektør Jan Erik Eikeland i Norgesmøllene. Han regner med at leverandøren igjen vil komme opp over 60 prosent.
Tøff konkurranse
– Hvordan vil du beskrive konkurransen i kategorien? Det er bare to store aktører å snakke om. Frykter dere konkurranse fra nye aktører, eller kjedene med emv?
– Slik det siste året har utviklet seg med store og omfattende kundebytter, viser dette at det er reell og tøff konkurranse om posisjoner hos kundene. Kategorien er volumintensiv og preget av små marginer, så sånn sett er det sannsynligvis et lite interessant marked for emv. Vi har for noen år tilbake produsert emv for én av våre kunder, men her valgte kunden selv å gå bort ifra dette, sier Eikeland.
– Selv om produktene er tilsynelatende generiske, har vi gjennom kundebyttene det siste året opplevd at Møllerens står meget sterkt hos forbruker, legger han til.
Kostnadskutt
– Hva er den største utfordringen i melkategorien?
– Lønnsomhet og volumutvikling. De siste ti årene har melvolumet falt kraftig, noe som påvirkes av at det importeres stadig flere halvfabrikata, frossenprodukter og andre bakervarer. Kombinasjonen av fallende total- volum, økende import og økt marginpress gjør at vi i øyeblikket går gjennom nødvendige kostnadskutt og en strukturell diskusjon på produksjonssiden.
– Hvordan er det med innovasjon og produktutvikling i denne kategorien?
– Over tid har nok denne kategorien hatt en lite kraftfull utvikling. Utviklingen ligger først og fremst litt under overflaten med utvikling av korntyper og klassifisering av kvaliteter mens forbrukertrendene beveger seg saktere i denne kategorien. Vi bruker imidlertid svært mye ressurser og kompetanse på å finne riktige melkvaliteter for å sikre at forbruker får et godt bakverk, sier Eikeland.
Han viser til lanseringen av blant annet Møllerens Fibra i 2006/2007, et mel basert på at 100 prosent av kornet formales.
– Produktet gir like godt bakverk som vanlig hvetemel, men ved å benytte 100 prosent av kornet får man samtidig med viktige næringsstoffer og et høyt fiberinnhold. Først nå vil vi vel si at dette har fått et godt fotfeste i konsument- og bakerbransjen, sier Eikeland til Handelsbladet FK.
For noen år siden lanserte Møllerens også juledesign på hvetemelet.
– Det bidro til økt bakeaktivitet hos forbrukerne, og vi fikk et lite oppsving i salget som følge av dette, sier salgs- og markedssjefen.
– Hvordan vil kategorien se ut om fem år?
– Om fem år har nok Møllerens fortsatt verdensherredømme i Norge, om vi fortsetter å lytte til våre kunder, og bidra til deres positive utvikling, tror Eikeland.