Ransnedgangen fortsetter
I august og september i år ble det utført 22 ran mot varehandelen. Det er hele 18 færre enn i samme periode i fjor. Hittil i år ligger antall ran på 103, en nedgang på hele 31 prosent fra fjoråret, og 42 prosent færre enn toppåret 2009.
Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Virke mener nedgangen mest sannsynlig skyldes en kombinasjon av bedre sikkerhet og rutiner hos de mest ransutsatte virksomhetene, i tillegg til en rask oppklaring hos politiet.
I september ser det ut til at politiet i minst 7 av 11 ran mot forretninger og kiosker tok de skyldige etter få dager. – Dette virker forebyggende, sier Bjerke.
Sikring er viktig
Han kan ikke få sagt tydelig nok hvor viktig det er å sikre seg på en fornuftig måte, og presiserer at det er forskjell på sikring avhengig av bransje, beliggenhet og antall personer på jobb.
– Vi har sett ran av bingolokaler med mange kunder og ansatte og ran mot virksomheter med bare én ansatt på jobb. Felles for dem alle er at tilgangen på verdier må begrenses. Hvordan man fysisk sikrer seg vil også være utslagsgivende for om man blir ranet, sier Bjerke.
Han berømmer spesielt bensinstasjonene, som i tillegg til lukkede pengesystemer mange steder, låser døren til stasjonen når det er lite trafikk i området. Når dette kombineres med fjernstyring av døren og god videoovervåkning av området, kan den ansatte velge hvem han vil slippe inn.
– Siden de fleste ranere velger å maskere seg på forhånd vil de komme til lukket dør og må forlate stasjonen med uforrettet sak. Den ansatte som ser trusselen på forhånd kan raskt få varslet politiet, sier Bjerke.
Forretninger som selger verdifulle gjenstander har også fått et nytt verktøy. I butikker som selger gull, sølv, ur eller dyre briller har man startet installasjon av såkalt tåkesikring. – Tidligere har dette bare vært benyttet mot innbrudd, men nå har dette også vist seg egnet mot ran. Når ranerne knuser eller åpner montrene, utløses en ufarlig tåke som fyller lokalet og gjør det umulig å se, samtidig som politiet varsles. Dette reduserer muligheten for vellykkede ran og gir lavt utbytte, sier Bjerke.
De ansatte
Men selv om man har installert sikringsutstyr, er det iføge Bjerke de ansatte som bidrar til den beste sikkerheten. – Ansatte som følger med, gir god oppfølging av kunder og som følger de sikkerhetsrutiner som er innført, bidrar til å redusere faren for ran. De fleste ran er foretatt etter at raneren har besøkt stedet på forhånd og gjort seg kjent med forretningen og fluktveier. Ved å være oppmerksom på uvanlig oppførsel, mystiske biler eller andre forhold kan man hindre et ran i å utvikle seg. Tror man at noe kriminelt er på gang bør politiet varsles, sikkerhetssystemene testes og man bør vurdere å ha en vekter på stedet til trusselen er over, sier Thor Martin Bjerke (bildet).
Ran i varehandelen
Jan.-sep. 2012 103
Jan.-sep. 2011 150
Jan.-sep. 2010 159
Jan.-sep. 2009 166
Jan.-sep. 2008 121
Jan.-sep. 2007 118