Ulovlige lønnstrekk
Ansatte ved en Rema 1000-butikk på Nordvestlandet blir automatisk trukket i lønn når de får minus i kassa. Og har de pluss i kassa, får de tillegg i lønna. Ifølge Handel og Kontor er ikke butikken alene om praksisen, som dessuten er økende.
– Dette er rett og slett ikke lov, og det grovt. Dette et tillitsbrudd fra drivers side. Ikke bare overfor de ansatte, men også overfor kundene, sier nestleder Peggy Hessen Følsvik i Handel og Kontor.
Det bare er sånn
Handelsbladet FK har vært i kontakt med en av de ansatte som jobber deltid i Rema-butikken, og som helt siden ansettelsen har blitt trukket i lønn for oppgjørsdifferansen i kassa.
– Det står ikke noe om det i arbeidskontrakten, det er bare sånn de gjør det her. Det ble jeg fortalt av de andre ansatte da jeg begynte, sier vedkommende til Handelsbladet FK.
Like før lønnsutbetaling, får de ansatte et skriv der det står hvor mye minus de har hatt i kassa i løpet av den siste måneden, et beløp som da blir trukket direkte fra lønnskontoen. Har de ansatte pluss i kassa, får de beløpet kontant i en pose.
– Jeg har jo tenkt på det at folk kan svindle kunden når de vet at de får beholde overskuddet i kassa. Det er ikke akkurat helt heldig, sier den ansatte.
Føles urettferdig
Vedkommende sitter selv mye i kassa, ofte hele skiftet. Stort sett er det bare små beløp som har blitt trukket, men det har også hendt at det har kommet opp i tusenlappen, tilsvarende lønn for en hel dags arbeid.
– Det føles veldig urettferdig. Da går du en hel arbeidsdag uten å få lønn. Jeg aner ikke hva jeg gjorde feil den gangen, og fikk heller aldri noen forklaring på det.
– Hvordan påvirker dette deg når du sitter i kassa?
– En blir jo veldig redd for å gjøre feil, det bidrar til ekstra stress i kassa.
Ikke grov uaktsomhet
Ifølge Arbeidsmiljøloven er ikke trekk i lønn lov, bortsett fra i helt spesielle tilfeller. Når det gjelder i forbindelse med erstating av skade eller tap, så er det kun lov hvis det er snakk om at arbeidstager har påført tapet forsettlig eller ved grov uaktsomhet, og at arbeidstaker skriftlig erkjenner erstatningsansvar.
– Og trekk i lønn ved oppgjørsdifferanse sorterer ikke under dette?
– Definitivt ikke. Trekk i lønn på grunn av minus i kassa er lovstridig, slår informasjonsleder Ove Magnus Halkjær i Handel og Kontor fast.
– Hva om arbeidstaker har skrevet under på den type trekk?
– Det er fortsatt ulovlig, konstaterer Halkjær.
Rema overrasket
Rema 1000 er sjokkert og overrasket over at en av deres egne kjøpmenn driver på denne måten. – Dette er åpenbart ulovlig og helt uakseptabelt, sier salgs- og markedsdirektør Lars Kristian Lindberg i Rema 1000 Norge.
Kjeden tok tak i saken med én gang den ble kjent for dem, og en melding er sendt ut til samtlige butikker i regionen butikken ligger i.
Rema 1000 kjenner ikke til andre butikker som praktiserer eller har praktisert denne form for lønnstrekk, og tror ikke dette er et omfattende problem hverken i Rema 1000 eller Reitangruppen for øvrig.
– Når vi hører om konkrete tilfeller som dette, tar vi umiddelbart tak i det. Men løse påstander og spekulasjoner om at dette skjer andre steder blir det vanskelig for oss å forholde oss til. Vi har grundig kjøpmannsopplæring, og vi opplever at våre kjøpmenn har høy forretningsmoral. Men det er tydelig at ikke alle kjenner loven like godt, og det er beklagelig, sier kommunikasjonsdirektør Solfrid Flateby.
Mennesklig å gjøre feil
Heller ikke adm. direktør Jan Carho i Bensinforhandlernes Bransjeforening (BBF) har mye til overs for å trekke ansatte i lønn for manko i kassa.
– Det er menneskelig å gjøre feil i kassa, akkurat som man gjør feil i alle andre yrker, så dette er en uheldig praksis. Selv er jeg bare kjent med én sak. Der hadde et medlem laget en slags avtale med de ansatte om tilbakebetaling ved feil i kassa. Der fikk ikke medlemmet noe støtte fra oss, den avtalen gikk vi mot, sier BBF-sjefen.
Les hele saken i ukens papiravis