– Halal er en vanskelig satsing

Publisert: 5. desember 2013 kl 12.53
Oppdatert: 11. desember 2014 kl 07.58

 – Halalkjøtt er en vanskelig satsing for oss, vi får mange reaksjoner fra hissige og aggressive nordmenn som mener dette er en form for religiøs virksomhet som Nortura bør holde seg langt unna, forteller Kjell Rakkenes i Nortura til Handelsbladet FK.

Helt siden de startet med halalmerket Alfathi har Nortura mottat negative henvendelser omtrent ukentlig. Mange er bekymret for dyrevelferden i forhold til slaktingen, mens en annen gruppe har en mye mer uttalt fremmedfrykt.

– Slaktingen foregår akkurat som alminnelig slakting, med eneste unntak at det blir avsagt en bønn av en muslim i forkant. Rasjonelt sett burde det ikke være noe i veien for at vi kjørte en blandet varestrøm på kylling for eksempel. I Danmark gjør de det, og der er det nesten ikke mulig å kjøpe kylling som ikke er halalslaktet. Det er akkurat den samme kyllingen som går inn og ut, men vi tør ikke kjøre det sammen av frykt for at det skal gå utover merkevaren Prior. Derfor kjører vi en helt separat varestrøm på halalkjøtt, noe som gjør kostnadene rundt Alfathi irrasjonelt høye, sier Rakkenes.

– Vi synes det er fryktelig synd at det er sånne holdninger der ute. Mat er mat, og det må alle ha, og vi føler et visst ansvar for at alle som bor i Norge skal ha tilgang på norske råvarer, sier Rakkenes. 

Nortura fortsetter dermed sin satsing på Alfathi, men satsingen kunne altså vært større. – Satsingen til neste år vil ikke være noe større enn i år annet enn naturlig progresjon. Vi har hatt en god vekst på Alfati i år, men merket er fortsatt relativt lite, og vi har ikke ressursene til å drive en voldsom innovasjon der ennå. Vi må se at vi kan skape lønnsomhet på halal og at det etablerer seg med et godt volum først, sier Rakkenes.

Alfati-sortimentet består i dag kun av frysevarer av kylling, storfe og småfe, og nå nylig reinsdyr. – Det er i hovedsak produkter med lav foredlingsgrad, sier Rakkenes.

Nortura hadde i 2012 en totalproduksjon av halalkjøtt på 900 tonn. Så langt i år har de en vekst på sterke 40 prosent, og regner med å komme opp i et volum på 1 200 tonn ved utgangen av året. Alfathi står for cirka 700-750 tonn. Men gråmarkedet for halal er fortsatt enormt. Islams råd anslår at rundt 60 prosent av halalkjøttet som selges i Norge er smuglerkjøtt. – Det er mye, men vi tror at etter hvert som Alfathi-merket og den norsk sertifisering på halal blir mer kjent, så vil det gå utover dette gråmarkedet. Det er definitivt et marked med potensial, sier Kjell Rakkenes.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb