Dropper å kjøpe varer med liten skrift
FAKTA
2,1 millioner har opplevd at det har vært vanskelig/umulig å lese datostempling.
2 millioner har problemer med varedeklarasjoner
439 000 har spist/gitt mat til allergikere fordi de ikke kunne lese innholdet på varen.
1,4 millioner har gitt opp å lese hva varen inneholder som følge av liten skrift i varedeklarasjon. 1,2 millioner av dem har unnlatt å kjøpe varen som følge av at det ikke var mulig å lese hva varen inneholdt.
Tallene er hentet fra en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Norges Blindeforbund. Den viser også at 2 millioner sliter med å lese datostemplinger. Og dette gjelder for hele befolkningen, ikke bare de som er svaksynte.
– Det er et omfattende problem at designere og produsenter velger dårlig kontrast og størrelse på skriften som gjør at den ikke er lesbar, sier Sverre Fuglerud, leder for informasjon og samfunnskontakt i Norges Blindeforbund.
I undersøkelsen svarer hele 439 000 at de har spist allergifremkallende mat eller gitt slik til allergikere på grunn av liten skrift på produktet.
I tillegg dropper hele 1,2 millioner å kjøpe en vare de ikke greier å lese innholdet på. – Her burde jo produsentene se et stort potensial ved å gjøre noen endringer. Det er jo snakk om tapt salg, sier Fuglerud.
Opp med skrifta
Blindeforbundet har nå i høst satt igang en omfattende holdningskampanje de kaller «Opp med skrifta!».
– Vi har gått grundig til verks og gjennomført to forundersøkelser før denne undersøkelsen fra MMI. Alle viser det samme. Det er mange som sliter med å lese liten tekst. Hele 8 av 10 sliter med Sterilan deodorant for eksempel. Dette er et helt unødvendig problem, som vi mener er enkelt å løse, sier Fuglerud, og legger til:
– Vi skjønner at vi hverken kan kreve eller bør ønske oss 12 punkts tekst på en tyggegummipakke, men vi ønsker å få de som produserer og designer til å tenke mer over hvordan de velger å utforme og å presenterer produktet. Kan teksten gjøres kortere, og dermed bli med tilgjengelig? Må teksten være på fem forskjellige språk for eksempel? Kan kontrastene bli tydeligere? Kan det gjøres noen designgrep som letter lesbarheten, og kanskje også skiller produktet tydeligere fra andre produkter?, spør Fuglerud.
Verstingene
I ukene frem mot jul har Blindeforbundet inviterert publikum til å si sin mening på nettstedet uleselig.no . Her kan folk si hva de har problemer med å lese på grunn av liten skrift og dårlig kontrast. Hver uke velger Blindeforbundet ut en «versting», og tar kontakt med de som har laget den. Målet er å få gjennom en endring når det gjelder utforming av tekst på emballasje.
Blant verstingene og kandidater til verstingene finner vi blant andre Sterilan deodorant, Smash sjokoladebar, Gullbrød, Hobby og Ella`s kitchen barnemat.
Sterilan kritiseres for både for liten skrift, for dårlig kontrast og fargevalg.
– Vi ser at denne kampanjen har mye positivt ved seg, og vi har også fokus på dette internt i Lilleborg. Vi ønsker at våre produkter skal fremstå attraktive på alle måter, og det innebærer også god lesbarhet. Men det er mange hensyn som skal tas. Produktene skal blant annet markedsføre seg selv, de skal stå frem i butikkhyllen, bruksområde skal forklares, og ikke minst skal produktene merkes i henhold til et omfattende regelverk både med hensyn til ingredienser og merkesymboler. Når produktene i tillegg ofte er små, sier det seg selv at det er stor utfordring å få plass til alt, og samtidig ha god lesbarhet. For oss virker kampanjen som en intern vekker og inspirasjon til å bli enda bedre på dette området, sier komunikasjonssjef Anne Gjemdal i Lilleborg til Handelsbladet FK.
Sjokolade
Orkla har flere produkter med lite lesbar skrift, deriblant flere sjokoladeprodukter, som Gullbrød, Hobby og Smash. På Gullbrød er skriftstørrelsen på ned mot 3 punkt, og skriften er trykket på gullfarget bakgrunn som gir dårlig kontrast. I tillegg er teskten skrevet der papiret er brettet. «Er det i det hele tatt noen som klarer å lese dette uten lupe og refleksfri belsyning», undrer Blindeforbundet seg.
– Vi har en god dialog med Blindeforbundet, og tar deres innspill med oss. Vi er opptatt av at informasjonen som står på våre produkter skal være tilgjengelig, og ser at baksideteksten på flere av våre barer er vanskelig å lese. Sjokoladebarene har små flater, og det er mye lovpålagt informasjon om produktene som må med. Hobby og Gullbrød er trukket frem, og dette er merker med lang historie. Merkenes identitet er helt sentralt for oss som merkevareleverandør, og design er en viktig del av denne prosessen. Forbedringer må derfor gjøres i tråd med våre rammebetingelser, men vi tar innspillene inn i arbeidet vårt, og vil se på hvordan vi i fremtiden kan gjøre teksten på baksiden mer leselig innenfor den designen som er viktig for merkevaren, sier Marthe Schomacker i Orkla Confectionery & Snacks Norge.
2,1 millioner har opplevd at det har vært vanskelig/umulig å lese datostempling.
2 millioner har problemer med varedeklarasjoner
439 000 har spist/gitt mat til allergikere fordi de ikke kunne lese innholdet på varen.
1,4 millioner har gitt opp å lese hva varen inneholder som følge av liten skrift i varedeklarasjon. 1,2 millioner av dem har unnlatt å kjøpe varen som følge av at det ikke var mulig å lese hva varen inneholdt.