Filmvekst i Rema
– Det gjør at kundene opplever dette som nytt, og sammen med spisset sortiment har det gitt en ny start. I stedet for bare å holde på begrensinger har vi satset og investert, og det har gitt avkastning, sier Vik Schei til elektronikkbransjen.no.
At dagligvarekjeder og hypermarked er et mer naturlig sted å finne kjøpefilm, mener han er en naturlig utvikling.
– Det er en form for «one-stop-shopping». Tilleggsprodukter, som ikke var så vanlig for noen år siden, dominerer mer. Når det gjelder film har vi nå topplister, fullt sortiment, bluray og nyheter, mens det tidligere bare var billigfilm og noen sjokknyheter. Vi erkjenner at filmsalget hos oss i stor grad er impulskjøp. Et stativ fanger blikket til barn og voksne, og de slipper å stå og rote i en palleboks, sier Vik Schei.
Til tross for god vekst, er det imidlertid flere utfordringer i kategorien.– Det ene er at det er så mye negativt snakk om varegruppen. Det brer om seg en oppfatning av at fysisk film er på vei bort. Men det stemmer ikke. Det er derfor en utfordring å opplyse at vi har klart å snu trenden, men vi er avhengig av gode produkter, og store titler. Nå har vi det veldig tøft med tredje kvartal, med få store utgivelser, og innsalget til fjerde kvartal vil lide under det. Leverandørene må spre titlene bedre, sier Vik Schei til elektronikkbransjen.no.
De andre kjedene ser også utfordringer i kategorien.
– Vår erfaring viser at nyhetene selger bra, men at dvd-salget generelt går noe tregere enn før. Vi tror det skyldes at det finnes flere alternativer nå med Netflix, filmleie på tv og så videre, sier Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi til Handelsbladet FK. Kjeden har imidlertid en god markedsandel på film, på 19,8 prosent. Det er 2,7 prosentpoeng over naturlig andel.
For Ica sin del har filmsatsingen blitt redusert etter salget av Ica Maxi. – Vi har satset mindre på nonfood generelt, som også inkluderer salg av film. Men det har også bakgrunn i at filmkategorien er noe synkende i hele markedet. Den største utfordringen er endret bruksmønster. Tilgangen til filmer på nett og streamingtjenester øker hurtig, og det har blitt mer lettvint å bruke disse tjenestene. Vi ser at det er perioder i året som er sterkere enn andre, og jobber mer sesong- og kampanjebasert med film enn tidligere, sier sortiment- og innkjøpssjef Tim Gustavsson til Handelsbladet FK.
Coop tar også grep for å møte utfordringen.
– Markedet er utfordrende, men vi tar andeler. I takt med at forbruksmønsteret endrer seg fra at folk kjøper fysisk film til at de kjøper streaming, foretar vi grep for å tilpasse vårt sortiment og produkttilbud til medlemmer og kunder, sier Kristin Paus i Coop Norge.