Kraftig økovekst i første halvår

Publisert: 17. september 2013 kl 07.59
Oppdatert: 11. desember 2014 kl 07.58

Det ble omsatt økologiske matvarer gjennom dagligvarehandelen for 657,2 millioner kroner i 1. halvår 2013. Det er en økning på 14,5 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Tidligere har meierivarer vært den største varegruppen av økologiske varer målt i salgsverdi. Men lav vekst innen meierivarer (+ 2 prosent) og sterk vekst innen grønnsaker (+25 prosent) har ført til at sistnevnte har blitt den største varegruppen av økologiske varer i 1. halvår 2013. Spesielt agurker og gulrøtter økte mye. Frukt, bær og nøtter økte med 46,7 prosent.

En av grunnene til at det ikke har vært like stor vekst i omsetning av økologiske meieriprodukter som tidligere, er lavt salg av økologisk rømme, og at økologisk yoghurt ikke lenger tilbys i dagligvarehandelen. Tallene fra SLF viser for øvrig at mer økologisk melk nå selges som økologisk. Tine er fremdeles Norges desidert største produsent av økologiske meieriprodukter. Nest størst er Rørosmeieriet, som melder at de har hatt veldig godt vekst i omsetningen i 1. halvår 2013.

Økologisk barnemat viser også fortsatt sterk vekst. I første halvår ble det solgt for 95,1 millioner kroner, en vekst på sterke 44,2 prosent. Økologisk søtpålegg hadde også en formidabel økning, på hele 52,8 prosent.

Det produseres lite økologisk kjøtt i Norge sammenlignet med konvensjonelt kjøtt. I år har det vært en vekst i produksjon av storfe og svin, og produsentene melder om god etterspørsel etter sine varer. Salget av økologisk kjøtt økte med 23,7 prosent i første halvår. Økologisk fjørfeproduksjon er fremdeles svært lav sammenlignet med konvensjonell produksjon, og etterspørselen etter produktene varierer fra aktør til aktør, fra stabilt marked til sterk vekst.

Produksjon av økologiske egg vokste sterkt fram til 2010, men sank i årene som fulgte som følge av lav salgsvekst. Nå er det ny optimisme og planer om å øke produksjonen.

Svært få kategorier hadde nedgang i salget i første halvår, men drikkevarer gikk ned med 11,7 prosent, soya og rismelk sank  med 39 prosent og økologisk kaffe og te hadde en tilbakegang på 0,3 prosent.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb