Kraftig ransnedgang
139 ran i 2012 er 49 færre enn i 2011, og hele 94 færre enn i toppåret 2010. Sikkerhetsrådgiver i Virke, Thor Martin Bjerke, mener nedgangen i hovedsak skyldes økt fokus på problemet hos politiet og en større bevissthet i næringslivet om at sikringstiltak er viktig.
– Stadig flere får lukkede pengesystemer der de ansatte ikke har tilgang til kontanter. De som ikke har slike systemer har såkalte droppbokser som er manuelle, men har tilnærmet samme funksjon. Uansett løsing er formålet å redusere utbyttet ved et ran til et minimum. Mange har også sett nytten av å installere tåkesikring både mot innbrudd og ran, sier Bjerke.
De fleste ranene i 2012, 67 prosent, ble begått av én gjerningsmann, og 63 av de 139 ranene ble gjennomført i tidsrommet 19-24. I flest tilfeller, 82, ble det brukt stikk- eller huggvåpen.
Som storby har Oslo naturlig nok flest ran, til sammen 46 i 2012. Men det er mer enn en halvering sammenlignet med 2010, da hovedstaden ble utsatt for 95 av ranene.
Thor Martin Bjerke er sikkert på at kombinasjonen lavere utbytte og en høyere oppklaringsprosent på sikt vil kunne holde antallet ran nede. Han tror ikke man blir kvitt alle ran, men tror at de tiltakene som bransjen gjør, bidrar til å holde trusselen noe i sjakk.
– Det er viktig å ikke redusere på sikkerheten selv om tallene er bra. Det straffer seg. Statistikken svinger i perioder og dette kan skyldes at man blir litt «lat» når trusselen oppfattes som lav. Men det er da de kriminelle kan slå til, sier Thor Martin Bjerke.