Statoil er pølsevinneren!

Publisert: 26. mars 2014 kl 10.06
Oppdatert: 11. desember 2014 kl 07.58

Pølsekategorien hadde totalt en økning i innkjøpsvolum på 1,8 prosent i kbs i fjor. Det viser tall fra Tradesolutions ferske kbs-rapport. Mens grillpølser hadde en salgsnedgang på hele 12,1 prosent, økte wienerpølsesalget med 35,5 prosent.

– Ser vi kun på bensinstasjonsmarkedet er det en økning på 63,5 prosent, sier Fredrik Stellander Nilsen i Tradesolution.

Forklaringen på veksten ligger selvsagt hos Statoil, som har hatt enorm suksess med sin «Wiener for en tier»-kampanje som ble lansert i februar i fjor. Totalt solgte Statoil 509 tonn wienerpølser fra Leiv Vidar i fjor.

I 2013 endte Statoil opp med en markedsandel på wienerpølser på 55 prosent i kbs, og på slutten av året lå de oppe i 60 prosent. Målt etter salgsomsetning er det Statoil Lier som selger mest, etterfulgt av Statoil Nykirke og Statoil Minnesund.

– Det har vært en enorm suksess. Totalt har vi en vekst på antall solgte pølser på 91 prosent, sier kategorisjef på mat, Jeanette Amara i Statoil Fuel & Retail.

Salget har heller ikke nevneverdig gått ut over pølsesalget for øvrig. – Vi har langt mindre kannibalisering enn vi estimerte. Nedgangen ser vi kun på varianter som vi lanserte i 2012 som limited edition. Bestselgerne våre, som blant annet ostepølse med bacon, selger vi like mye av som før, sier Amara.

Vekst for ketchup og sennep

Økt pølsesalg gir også god vekst i tilhørende kategorier, som ketchup og sennep blant annet. Tallene fra Tradesolution viser en vekst på 4,3 prosent for ketchup og 7,2 prosent for sennep. Og det etter tre år med salgsnedgang. Det har også Statoil merket.

– Vi opplever stor vekst på alt av tilbehør, så dette er et kundetilbud som både vår pølseleverandør, pølsebrødleverandør, samt leverandør på ketchup og sennep har oppnådd gode resultater på, sier Amara.

Fortsetter til samme pris

Da Statoil lanserte kampanjen var det meningen at den skulle være midlertidig, men mottakelsen har vært så god at den nå har blitt permanent. – Så lenge dette tilbudet fungerer for alle parter vil vi fortsette. Kundene har fått et godt, men samtidig rimelig tilbud, det er lønnsomt for våre forhandlere og det skaper vekst i kundetrafikken, sier Amara til Handelsbladet.

Tallene fra Tradesolution viser for øvrig en nedgang i innkjøpsvolum totalt for kbs-bransjen på 2,2 prosent i fjor. Men selv om det går nedover, er nedgangen mindre enn foregående år. I 2012 gikk salget ned med 3,4 prosent, i 2011 med 7,3 prosent og i 2010 med hele 8,2 prosent. – Vi registrerer en tendens til at bransjen prøver å stoppe nedgangen ved at de har stadig større fokus på varegrupper som ikke konkurrer med dagligvaren, og da spesielt mat. Vi ser også mer og mer skreddersøm som er tilpasset salgskanalen, sier Fredrik Stellander Nilsen i Tradesolution.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb