1 av 5 kommer til å bruke mindre penger på julemat i år.

1 av 5 sier at de ser seg nødt til å bruke mindre penger på julematen i år. Foto: Sara Johannessen / MatPrat

Fersk undersøkelse fra MatPrat:

1 av 5 vil lage rimeligere julemat i år

Publisert: 16. desember 2022 kl 16.33
Oppdatert: 19. desember 2022 kl 09.05

 Dette er en helt naturlig konsekvens av tiden vi lever i. Vi ser at nordmenn har et langt mer bevisst forhold til egen økonomi nå, både generelt og i tilknytning til jul. Enkelte matvarer har steget med hele 20 prosent i løpet av det siste året. Da er mange nødt til å ta mer kostnadseffektive valg, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.

Hver tredje vil spare på julegaver

MatPrats undersøkelse, gjennomført av YouGov, viser også at 34 prosent ønsker å spare inn på julegavene og 28 prosent på strøm og varme. Samtidig ønsker 1 av 10 å spare penger ved å redusere antall gjester.

 Det er selvfølgelig trist, men forståelig, at flere ønsker å spare inn på gjester. I det minste sett i forbindelse med at 10 prosent svarer at de ikke gleder seg til julefeiringen. Det er godt mulig å få julematen til å strekke lenger, hvis man bruker opp alt og er litt smart, sier Marta Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Lager altfor mye mat

Matsvinnet i Norge er generelt høyt, med 40,3 kilo i snitt for hver av oss. Og hele 6 av 10 svarer i undersøkelsen at deres viktigste årsak til matsvinn i jula er at de lager alt for mye mat.

 Det er ikke sikkert det er de samme som står for matsvinnet som også ser seg nødt til å spare inn på mat, men det finnes mange smarte grep for å få maten til å både vare lenge og mette mange, sier Marta.

Kjøp råvarer i større pakninger, som er mer økonomisk, anbefaler Marte Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat. Foto: MatPrat

Her er Martas beste sparetips:

  • Planlegging er nøkkelen, både for å utnytte maten best mulig og å spare penger.
  • Kjøp råvarer i større pakninger, som er mer økonomisk. Tenk alltid på hvordan du skal bruke det som er igjen.
  • Rydd fryseren før jul, ved å bruke opp maten i dagene før. Du trenger ikke å kjøpe fulle middager til hver dag, hvis du tar vare på og bruker opp rester.
  • Undersøk hvordan du best oppbevarer ulike retter og råvarer.
  • Husk at du ikke trenger å handle inn all maten frem til nyttår før julaften. Butikkene er åpne også i romjula.
  • Julemat generelt er ikke så dyr mat, men det er gjerne kosen ved siden av som koster. Tenk smart rundt tilbehøret og drikke.

Samvær og mat står høyest i jula
6 av 10 setter samvær med familie og venner høyest ved jula. Like mange svarer god mat og drikke. 

– Ut fra hva nordmenn svarer, kan det være lurt å investere i kosen rundt måltidene, og heller la gavene være opplevelser sammen, at man kun gir til én person i familien hver, eller til barna, mener MatPrat-rådgiveren.

En annen god gaveidé er selvfølgelig spiselige gaver, som hele 1 av 3 har oppgitt at de tenker å gi bort i år. Halvparten tenker å lage de spiselige gavene selv, noe som er en veldig god idé, sier Marta Ravnsborg.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb